Амла - съкровищница от традиции и безброй ползи.
Амла (Phyllanthus emblica), известна още като индийско цариградско грозде, е широколистно дърво, което произхожда от Индия и расте в цяла Югоизточна Азия, включително Шри Ланка, Непал, Китай и Малайзия. Дървото амла може да достигне височина до осем метра и вирее най-добре при тропически и субтропически климат. Малките му кръгли плодове са зеленикавожълти, леко оребрени и с характерен кисел вкус. Хранителната им стойност ги прави високо ценени, особено в индийската аюрведична традиция. Съдържат естествено срещащи се хранителни вещества, включително минерали като калций, калий и желязо.
В Аюрведа амлата се нарича още амалаки. Амалаки е една от трите съставки в традиционната аюрведична смес, наречена Трифала, която се използва за пречистване на организма. Трифала означава „три плода“ и освен амла се състои от харитаки (Terminalia chebula) и бибитаки (Terminalia bellirica).
Амла има много дълга традиция на употреба. Често се използва като част от ежедневните процедури за поддържане на общото благосъстояние. Отдавна се използва в Аюрведа като храна, която допринася за вътрешната хармония и баланс на организма. Намира се и в козметични продукти за грижа за косата и кожата.